Jeszcze dwa dni zapisów!  Adresatem są przetwórcy żywności regionalnej i tradycyjnej oraz producentów rękodzieła. Festiwal Produktów Regionalnych „Made in Dolny Śląsk” organizowany jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.

Dolny Śląsk to region o unikalnych walorach przyrodniczych pozwalających na produkcję lokalnych przysmaków kształtujących dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.  Wszyscy pasjonaci zarówno sztuki kulinarnej jak i rękodzieła odkrywają to co zapomniane, odtwarzają dawne receptury, przywracają zapomniane zawody, skupiają ludzi z pasją tworzenia. Dzięki temu wszystkie produkty regionalne mogą być wykorzystywane w lokalnych sklepach, restauracjach oraz stać się doskonałym upominkiem lub unikatową pamiątka regionu.

Serdecznie zapraszamy dolnośląskich przetwórców żywności regionalnej i tradycyjnej oraz producentów rękodzieła do wzięcia udziału oraz zaprezentowania i sprzedaży swoich produktów podczas tegorocznej edycji festiwalu. Dla wystawców zapewniamy bezpłatne stoły pod dużym namiotem wystawowym oraz dostęp do energii elektrycznej. Zgłoszenia prosimy kierować na adres mailowy dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl do dnia 26.05.2023 roku. W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt pod nr tel. 71 770 45 16, adres  lub adres e-mail: dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl

Pierwsza okazja do zaprezentowania swoich wyrobów możliwa jest w sobotę 17 czerwca od godziny 11:00 do 19:00, w ramach organizowanego na rynku w Strzegomiu wydarzenia pod nazwą „Dolnośląskie Rozpoczęcie Lata – Święto Granitu Strzegomskiego” w dniach 16-18 czerwca 2023 roku. Tegoroczny program trzydniowej imprezy obfituje w atrakcyjne wydarzenia tj. bieg „Strzegomska Dwunastka”, regionalna giełda minerałów, „Święto truskawki”, a na scenie muzycznej wystąpi m.in. Zenon Martyniuk, Paluch, Andrzej Piaseczny i inni.

Uprzejmie prosimy o upowszechnienie informacji na Państwa stronie internetowej/social mediach by dotrzeć do jak największego grona przetwórców żywności regionalnej zainteresowanych udziałem w Festiwalu.