Najpiękniejszy wieniec dożynkowy przygotował Górzyn, najładniejsze stoisko wykonało sołectwo Wysokie, Złotą Kosę zdobyła Chobienia, a Kulinarną Perłą Gminy Rudna okazała się potrawa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Koźlic. W Gminie Rudna świętowaliśmy dożynki.
– Dożynkowy wieniec i bochen chleba to symbole wspólnoty i wdzięczności. Dziękując naszym Rolnikom za ich pracę, życzę nam wszystkim dobra, którego symbolem jest chleb. I właśnie tym chlebem dzielimy się każdego roku podczas dożynek, dziękując za plony. Gratuluję sołectwom pięknie przygotowanych stoisk i misternie uplecionych wieńców oraz wyjątkowych regionalnych potraw – powiedział Adrian Wołkowski, Wójt Gminy Rudna, otwierając dożynki.
Starostami tegorocznych dożynek byli Danuta Zgobik z Chobieni oraz Władysław Paduchowicz z Toszowic. Oboje są rolnikami uprawiającymi rośliny. Pani starościna zajmuje się również hodowlą drobiu i jak podkreśla, nieustannie unowocześnia swoje gospodarstwo.
W tradycyjnym konkursie na najpiękniejszy dożynkowy wieniec pierwsze miejsce zdobył Górzyn, drugie miejsce Studzionki i trzecie miejsce Miłogoszcz. Sołectwa postawiły wyjątkowe dożynkowe stoiska, pełne owoców, warzyw, przetworów oraz oryginalnych ozdób. Komisja konkursowa uznała, że w tym roku pierwsze miejsce należy się sołectwu Wysokie, drugie sołectwu Mleczno, a trzecie Nieszczycom.
Karol Okrasa, jeden z najsłynniejszych polskich kucharzy gościł w naszej gminie po raz czwarty. Stojąc na czele jury oceniającego smaki potraw przygotowanych przez naszych mieszkańców, przyznał, że zaskoczył go barszcz na zakwasie borowikowym. I właśnie to danie, ugotowane przez gospodynie z Koźlic, zdobyło tegoroczną Kulinarną Perłę naszej gminy. Drugie miejsce zajęły Toszowice z dziczyzną w kiszonej kapuście, a trzecie miejsce Studzionki. Sam mistrz zaproponował marynowaną rybę przyrządzoną na dymie z podpalonego siana oraz chłodnik. Do gotowania zaprosił Adriana Wołkowskiego, Wójta Gminy Rudna.
– Ryba przepyszna, a kasza faktycznie przeszła tym rybnym sosem i dymem. A chłodnik przypomina twarożek ze szczypiorkiem – przyznały Martyna i Alicja z Górzyna, które skosztowały przygotowanych przez Karola Okrasę potraw.
W zmaganiach o Złotą Kosę walczyło 11 drużyn. Zawodnicy musieli wykonać slalom między słupkami z ziemniakiem, rzucić celnie kaloszem, szybko obrać cebulę oraz … wydoić krowę, czyli napełnioną mlekiem rękawiczkę. Zabawa przerodziła się w prawdziwe zawody, które ostatecznie wygrały sołectwo Chobienia – I miejsce, Mleczno – II miejsce i Koźlice – III miejsce. Zawody wspierał Bank Spółdzielczy we Wschowie/oddział Rudna.
Świętowanie wzbogaciły strefy zabaw dla dzieci oraz występ kabaretu Ławeczka i wieczorny koncert zespołu De Mono.
Organizatorem dożynek w Gminie Rudna było Centrum Kultury Gminy Rudna. Więcej zdjęć na FACEBOOK