Gminny żłobek zdobył pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie “Pogotujmy razem” organizowanym przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Publicznych i Niepublicznych Żłobków i Klubów Dziecięcych. Nagrodzone przepisy znalazły się w wydanej książce kucharskiej z przepisami dla maluchów.

Największe uznanie komisji konkursowej z Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia zdobyły pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. Właśnie to danie zdaniem specjalistów jest nie tylko smaczne i ładnie wygląda, ale również jest wartościowym posiłkiem dla małych dzieci. W wydanej książce kucharskiej znalazły się jeszcze z naszej gminy muffiny jajeczne z twarogiem i warzywami, zupa gryczana z warzywami i natką pietruszki na wywarze z mięsa wieprzowego, batoniki owsiane z malinami, jesienna sałatka owocowa w dyni oraz jesienna zupa krem z pieczonej dyni z grzankami. Autorkami przepisów są Beata Dziedzic, Agnieszka Chudzik, Wioletta Sembrat oraz Patrycja Szkurat.

– Dzieci jedzą oczami, dlatego ważny jest wygląd potrawy. Można byłoby przygotować zwykłą jajecznicę i położyć obok kawałek brokuła. Ale zdecydowanie ciekawsze jest przygotowanie muffinki z jajka z zatopionymi kawałkami warzyw. Na talerzu ląduje kolorowy kwiat, który dzieci z ciekawością  kosztują i jedzą – podkreślają autorki dań.

Gotowanie dla tak małych dzieci wymaga pomysłów i ścisłego trzymania się zdrowego żywienia. – Prawie nie używamy soli. W zamian dodajemy zioła i wiele warzyw. W naszej kuchni nie istnieją żadne wzmacniacze smaku. Gotujemy ze zdrowych naturalnych produktów – podkreślają panie.

Zaplecza kuchennego w gminnym żłobku mogła by pozazdrościć niejedna restauracja. – Panie, które odpowiadają za przygotowanie posiłków są nie tylko dietetykami i świetnymi kucharkami, ale również niezwykle kreatywnymi osobami, które nieustannie poszukują najlepszych sposobów do przekonania dzieci, aby polubiły warzywa i zdrowe jedzenie. Jedzenie u nas jest bardzo smaczne i świetnie wygląda. Maluchy z chęcią i apetytem jedzą wszystkie posiłki – mówi Katarzyna Jarosz, dyrektor gminnego żłobka w Rudnej.

Żłobek ma pod opieką 36 dzieci. Jak przyznaje dyrektor placówki, pracownicy kuchni i panie opiekunki na bieżąco sprawdzają co dzieciom najbardziej smakuje. Recenzentami wszystkich dań są zawsze maluchy.

Nagrodzone przepisy znalazły się w wydanej książce kucharskiej „Pogotujmy Razem” dla osób przygotowujących posiłki dzieciom od 1 roku życia do 3 lat.  Książka zawiera przepisy kulinarne dla najmłodszych, które można wykorzystać w placówkach. Jest poradnikiem z zakresu żywienia dla pracowników żłobków oraz rodziców.