Kilkanaście różnych dań z cukinii i spotkanie przy stole. Tak bawili się nasi mieszkańcy podczas III Święta Cukinii w Kliszowie.
To jedno z najbardziej popularnych warzyw można było skosztować w daniach i obejrzeć najbardziej dorodne sztuki. Była między innymi cukinia pieczona z warzywami, cukinia zapiekana w cieście, zapiekanka z cukinią, pizza z cukinią, cukinia z makaronem oraz w klasycznym leczo. Na słodko można było skosztować gofrów cukiniowych czy babeczek z dodatkiem cukinii.
Cukinia potrafi osiągnąć wagę kilku kilogramów, a przy tym jest zdrowa i polecana przez lekarzy. Szczególnie chętnie sięgają po nią osoby dbające o linię ponieważ zawiera sporo żelaza, potasu, magnezu, beta karoten oraz witaminy A, C, K, PP i B1. Cukinia należy do rodziny warzyw dyniowatych. Najczęściej sadzona jest ta w kolorze zielonym, ale równie smaczna jest żółta czy pasiasta. Smakosze doceniają jej delikatny, czasami nawet lekko orzechowy smak. Świetnie smakuje pieczona, gotowana oraz na surowo, jako dodatek do sałatek.