Dolnośląski Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa
informuje, iż w wodach rzeki Odry stwierdzono obecność bakterii Ralstonia solanacearum,
która posiada status agrofaga kwarantannowego i jest zagrożeniem dla roślin żywicielskich,
w szczególności ziemniaka i pomidora.
W związku z powyższym, została wyznaczona strefa porażenia i za zakażone ww. bakterią uznano:
− wody rzeki Odry na odcinku ok. 19 km (od 256 km rzeki zlokalizowanego w okolicy Mostów
Poznańskich (kolejowych) w m. Wrocław do 275 km rzeki, tj. do górnej granicy Portu Uraz
w m. Uraz).
Bakteria nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi oraz zwierząt, ale jest agrofagiem niektórych
gatunków roślin uprawnych i nieudomowionych. W związku z tym ma znaczenie gospodarcze,
a podejmowane przez PIORiN działania mają na celu zapobieganie wystąpieniu strat w rolnictwie.
Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi, dlatego nie należy stosować
wody pochodzącej z wyżej wskazanego odcinka rzeki do nawadniania, zraszania oraz
opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora.
Bakteria może się rozprzestrzeniać przez zainfekowane:
• rośliny, w tym bulwy ziemniaka
• narzędzia, środki transportu i glebę przylegającą do sprzętu używanego przy produkcji roślin
żywicielskich.
W przypadku gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w większości
przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w kolejnych sezonach
uprawy w następujących postaciach:
– na częściach zielonych roślin żywicielskich:
• więdnięcie pojedynczych liści na końcach łodyg
• brązowe przebarwienia łodyg i liści prowadzące do zamierania roślin
• wyciek białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi
– na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:
• brązowe przebarwienia tkanki
• wyciek kremowego śluzu bakteryjnego i gnicie bulw
Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii na znaczne obszary
województwa/kraju, zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem
objawów powodowanych przez bakterię. W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować
się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu
(tel: 71 371 84 31 wewn. 35, e-mail: dnf-wroclaw@piorin.gov.pl). Szczegółowe informacje
nt. bakterii można uzyskać na stronie www.gov.pl/piorin
Dolnośląski Dolnośląski Wojewódzki Inspektor
Ochrony Roślin i Nasiennictwa