Pod okiem wytrawnych kucharzy nasi najmłodsi mieszkańcy poznawali tajniki amerykańskiej kuchni w polskiej wersji. Bułka z mięsem i warzywami może być smaczna i zdrowa.
Dzieci przygotowały samodzielnie cytrynową lemoniadę, burgera z wołowiną i warzywami oraz frytki z młodych ziemniaków. – W domu przygotowuję lemoniadę z limonki z sokiem z agawy – pochwaliła się 6 – letnia Hania z Koźlic, sprawnie wyciskając sok z cytryny. – A ja sam robię hamburgery, ale ze składników kupionych w sklepie. Lubię dodać ogórka, pomidory i sałatę – dodaje Bartosz z Wądroża.
Burger to jedno z ulubionych dań dzieci i młodzieży, dlatego Centrum Kultury Gminy Rudna zaprosiło najmłodszych na pyszne warsztaty. Odpowiednio przygotowany burger może być wartościowym posiłkiem. Trzeba jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- Wybieramy chude mięso wołowe, które smażymy na grillowej patelni
- Dodajemy wiele warzyw
- Rezygnujemy z majonezu i innych tłustych dodatków
- Wybieramy wieloziarnistą bułkę
– Przygotowany w domu hamburger ma około 400 kalorii. Tajemnica smaku tkwi w dobrze zmielonym i lekko tylko przyprawionym mięsie wołowym oraz odpowiednim smażeniu. Burgera nie ugniatamy, krążek mięsa powinien mieć lekką strukturę. Smażymy go na grillowej patelni, bez tłuszczu. Wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony. To jest wołowina, która nie lubi długiej obróbki cieplnej, im dłużej smażymy, tym mięso robi się twardsze i suche. Do tego dodajemy ulubione warzywa oraz sos. Można użyć wieloziarnistej bułki lub maślanej z sezamem – jak dzisiaj proponujemy. Pieczywo smarujemy delikatną musztardą czy przygotowanym sosem – wyjaśnia Patrycja Lachowicz z I love burger, która prowadzi zajęcia.
Przypomnijmy, że kolejne warsztaty kulinarne i nauka przygotowywania hamburgerów 17 sierpnia w Marina Chobienia. Zapisy do 16.08: 76 746 42 49. Opłata za udział w zajęciach wynosi 15 zł.